Ağlamak bebeklerin dış dünya ile kurdukları ilk iletişim yoludur. Ağlamanın birden fazla sebebi vardır. İlk aylarda gerçekleşen ağlamaların şekli ve sebebi ileriki aylarda farklılaşabilmektedir. Sizin için yeni doğan bebekler neden ağlar nedenini araştırdık.
0-3 Ay Arası Bebeklerin Ağlama Sebepleri!
1)Fiziksel gereksinimler: 0 ile 3 ay arasındaki bebeklerin ağlama sebeplerinin en yaygın olanı fiziksel gereksinimleridir. Açlık bu sebeplerin başında gelir. Bir diğer sebep bebeğin altını pislettiğinde bu rahatsız durumdan kurtulma isteğidir. Bebek ileriki aşamalarda her ihtiyacı için farklı şekillerde ve yoğunluklarda ağlama eylemleri gerçekleştirir.
2) İletişim kurma: Bebek aynı ortamda bulunmadığı ebeveyni ile iletişim kurmak için ağlama eylemini gerçekleştirir. Ebeveyni ile bu şekilde iletişim kurduğunu keşfeden bebek bunu bir döngü şeklinde devam ettirir. Bu şekliyle ağlamak anne çocuk iletişiminin temelini oluşturur.
3) Konuşmaya hazırlık: Ağlamak bebeğin ileriki döneminde gerçekleştireceği konuşma becerisine bir ön hazırlıktır. Bebek burada kendi sesini keşfetme ve ilk seslere hazırlık denemeleri gerçekleştirir.
4) Bazı rahatsızlıklar: Ağlamak normal gelişim gösteren bebeklerde birçok önemli işlevi yerine getirirken, bazı durumlarda bazı rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Doğum öncesi ve doğumda sorun yaşamış, beyin hasarlı bebekler ağlamaları ile bize ipucu sunabilirler. Bu bebeklerin ağlaması normal bebeklere göre daha tiz, keskin ve kısa sürelidir.
5) Kolik: Sürekli ağlama hastalığı olarak da adlandırılan kolik bebeklerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalığa bazı bebeklerin yatkın olduğu tespit edilmiştir. Bu bebekler uyaranlara güçlü bir şekilde tepki verirler. Kolik olan bebeklerin ağlamaları şiddetlidir ve diğer bebeklere göre daha zor sakinleşirler. Ağlama sesleri tiz ve keskindir. Kolik iki ile altı ay arasında azalma eğilimi gösterir.
Görüldüğü gibi 0 ile 3 ay arası bebeklerin ağlamalarının birden çok sebebi vardır. Bunlardan bazıları bebeğin normal gelişiminin gerektirdiği şekliyle olurken, bazıları hastalık habercisi olabilir. Burada ebeveynlere düşen görev bebeğin ağlamalarını sakin bir şekilde karşılamak ve bebeğin ağlama sebeplerini iyi ayırt edebilmektir. Bunun için de bebeği dikkatli bir şekilde gözlemlemek ve bebekle ilgilenmek şarttır. Ayrıca yeni doğan bebeğin ağlaması sırasında bebeği sakinleştirme yöntemlerini iyi bilmek ebeveynlere bu konuda oldukça yardımcı olacaktır.